Yksin asuvien iäkkäiden vanhempien turvallisuus mietityttää monia, ja syystäkin. Kun tilanne kääntyy niin päin, että aikuisen lapsen tarvitseekin olla huolissaan vanhempansa voinnista, avuksi kannattaa jo hyvissä ajoin ottaa tarvittavia apuvälineitä. Turvaranneke on yksi näistä.
Turvaranneke on vanhuksen ja hänen läheistensä yhteydenpitoväline
Vaikka turvaranneke ei koskaan ole vanhukselle omaisen korvike, se on kuitenkin tärkeä viestiväline heidän välillään. Sen avulla kumpikin osapuoli voi tuntea olonsa turvallisemmaksi. Vanhus saa avunpyyntönsä aina perille helposti ja nopeasti, ja omainen puolestaan voi olla luottavaisemmin mielin silloin, kun vanhus asuu kotonaan yksin.
Päteviä syitä turvarannekkeen hankkimiselle ovat esimerkiksi sairauskohtauksien riski, kaatumistilanteet, voimien heikkeneminen tai muistisairauden alkuvaihe. Mitä aiemmin turvalaitteen ottaa käyttöön, sitä paremmat edellytykset vanhuksella on oppia käyttämään sitä.
Mitä on hyvä ottaa huomioon turvarannekkeen valinnassa?
Turvarannekkeen on oltava ennen kaikkea helppokäyttöinen, jotta sitä on hätätilanteen tullen vaivatonta käyttää. Selkeintä on, kun turvarannekkeessa on yksi selkeä nappula, niin hälytyksen teko onnistuu varmasti. Mitä yksinkertaisempi laitteen toimintaperiaate on, sitä todennäköisemmin sen käyttö onnistuu.
Turvarannekkeen sijaan voi joskus olla järkevää harkita hälytintä, jonka voi kiinnittää kaulanauhaan. Joillekin se voi olla parempi vaihtoehto kuin ranneke. Jos esimerkiksi kaatumistilanteessa tai sairauskohtauksen yllättäessä oikea käsi ei toimikaan kunnolla, vasemmassa ranteessa olevan turvarannekkeen nappia saattaa olla hankala painaa. Kaulassa hälytin voi joidenkin mielestä olla myös miellyttävämpi ja huomaamattomampi kantaa.
Akun tai patterin kesto on myös hyvä selvittää ennen turvarannekkeen hankintaa vanhukselle. Tarvitseeko laitetta ladata ja kuinka usein?
Automaattinen kaksisuuntainen puheyhteys on tärkeä ominaisuus siinä vaiheessa, kun hälytys on mennyt perille vastaanottajalleen. Sen avulla pystytään heti käymään läpi, mitä on tapahtunut, tapahtuiko hälytys tarkoituksella vai vahingossa ja tarvittaessa antaa jo ohjeita tai rauhoitella hälytyksen tehnyttä henkilöä.
Lisäksi niinkin pinnalliselta tuntuva asia kuin turvarannekkeen ulkonäkö on asia, joka on hyvä huomioida laitteen valinnassa. Sillä voi olla suuri vaikutus vanhuksen halukkuuteen käyttää ranneketta, ja mikäli hän ei pidä ranneketta, siitä ei myöskään ole apua.
Valikoimastamme löytyy kaksi hyvää turvarannekevaihtoehtoa. Piccolo Senior on helppokäyttöinen ja pienikokoinen hätäpainike, joka toimii myös turvapuhelimena. Se kulkee kätevästi mukana ranteessa tai kaulanauhassa. Laitteessa on sim-kortin ansiosta kaksisuuntainen puheyhteys sekä optiona karttapaikannus.
Lumo-kuvaturvapuhelimen kanssa yhdessä toimiva Luna-turvaranneke on ulkonäöltään tyylikkään yksinkertainen. Sen voi kiinnittää ranteeseen, mutta myös ilman ranneketta hälytysnappina kaulanauhaan tai klipsillä vaatteen reunaan. Patterilla toimiva laite ei vaadi latausta, ja kaksisuuntainen puheyhteys mahdollistaa kommunikoinnin hätätilanteessa.
Mistä turvaranneke kannattaa hankkia vanhukselle?
Kunnalta, kaupungilta tai yksityiseltä hoivapalvelun tarjoajalta on mahdollista saada turvaranneke, mutta se yleensä edellyttää maksullista palvelusopimusta tai vähintäänkin sopimusta siitä, että sama taho laskuttaa mahdollisista hälytyskäynneistä.
Kun turvaranneketta tarvitsevan henkilön läheiset haluavat hoitaa hälytyksiin reagoimisen itse, edullisempi ratkaisu on hankkia turvaranneke ilman sitoutumista ulkopuolisen palveluntarjoajan sopimukseen. Silloinkin riittävä palvelu turvarannekkeen käyttöönotossa on tärkeää, jotta laite tulee asennetuksi oikein ja sekä vanhus itse että hänen läheisensä oppivat käyttämään laitteen toimintoja.
Arjen Suunnalta turvaranneke on luotettavaa hankkia
Meillä Arjen Suunnalla palvelukonsepti on kaiken ydin. Turvarannekkeen tai muun turvalaitteen hankkiminen aloitetaan henkilökohtaisella tarve- ja turvakartoituksella, jossa käydään läpi henkilön arjen haasteet.
- Millaisissa tilanteissa henkilö tyypillisesti tarvitsee apua?
- Millaisia rajoitteita hänellä on laitteen käyttöön liittyen?
- Kuka läheisistä toimii yhteyshenkilönä, jolle turvarannekkeen hälytykset menevät?
Kun sopiva laite on valittu valikoimastamme, käymme paikan päällä asentamassa turvarannekkeen tai muun laitteen käyttövalmiiksi. Varmistamme, että laite toimii, jotta sekä käyttäjä itse että omaiset voivat luottaa hälytysten perille menoon.
Annamme myös käyttökoulutuksen eli neuvomme huolellisesti, miten valittu turvalaite toimii ja mitä muuta sen käytössä mahdollisesti täytyy huomioida. Kun on kyse laitteesta, joka on vanhukselle ennestään tuntematon, käyttö on syytä käydä läpi kädestä pitäen. Laitteemme ovat kuitenkin pääpiirteissään hyvin yksinkertaisia, jotta niitä on mahdollisimman helppo käyttää.
Pysyäkseen toimintavarmoina laitteet tarvitsevat silloin tällöin huoltoa, ja myös siinä me autamme. Samoin, kun asiakkaamme tarpeet muuttuvat, voimme tehdä tarvittavia muutoksia turvarannekkeiden ja muiden turvalaitteiden toiminnallisiin asetuksiin.
Autamme mielellämme Sinua ja läheistäsi valitsemaan sopivan turvalaitteen arjen tarpeisiin. Soita tai laita meille viesti, niin sovitaan aika turva- ja tarvekartoitukselle!
Yhteystietomme löydät täältä »